We leven in een bijzondere tijd

De mens staat bloot aan een groot aantal factoren die lichaam en geest onderdrukken en die de gezondheid niet ten goede komen. Om een aantal van deze belastingen te noemen: onze voeding is door bodemuitputting verarmd en er worden tal van kleurstoffen, conserveringsmiddelen en andere chemische substanties aan toegevoegd. Met groenten en fruit krijgen we verschillende pesticiden binnen en via vlees, melk, eieren en (gekweekte) vis antibiotica en hormonen. Mensen eten vaak teveel, roken of drinken en doen tegelijkertijd steeds minder aan lichaamsbeweging. Het milieu is vervuild en elk jaar worden nieuwe ziekmakende chemische substanties in onze omgeving aangetoond. Medicijngebruik neemt toe en we staan bloot aan elektromagnetische straling zoals nog niet eerder in de geschiedenis (huishoudelijke apparaten, televisies, computers, mobiele telefoons, zendmasten, etc.). Stress op het werk, stress thuis, vele huwelijken eindigen in een echtscheiding, en elke dag ontvangen we via de media de narigheid in de wereld.